Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 11/7/2009
Tematica: conflicte interetnice
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Laszlo KALLAI, Cornelia G. POPESCU
Titlul articolului: Ungurii vaneaza tigani in Harghita
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/display.php?data=2009-07-11&id=255617&kword=Sancraieni


 

Ungurii vaneaza tigani in Harghita

 
 
 

-- Un nou conflict intre etnicii maghiari si cei romi a izbucnit in Sancraieni, judetul Harghita, dupa ce, joi seara, aproximativ 150 de maghiari au aruncat o sticla incendiara intr-un fanar din cartierul romilor, suparati ca unul dintre acestia injunghiase un maghiar, care a ajuns la spital. Oamenii spun ca s-au saturat de hotiile tiganilor si de agresivitatea lor.

 

Incidentul de la Sancraieni a pornit de la o incaierare dintr-un birt unde un localnic maghiar si un rom s-au luat la bataie. Martorii sustin ca, dupa o serie de replici, secuiul l-ar fi lovit pe rom cu un scaun in cap, iar acesta din urma ar fi scos briceagul si l-ar fi injunghiat pe maghiar, care, in prezent, se afla internat in Spitalul Judetean din Miercurea Ciuc. Dupa acest episod a urmat razbunarea maghiarilor care, intr-un numar mare, au atacat cu sticle incendiare casele romilor. Incendiul provocat de maghiari a fost stins de pompieri, iar cutitarul a fost arestat preventiv pentru tentativa de omor

 

Locuitorii comunei sustin ca sunt terorizati de romi, care nu numai ca le fura produsele agricole de pe camp, dar sunt si extrem de agresivi. Primarul comunei, Szekely Erno, spune ca problema romilor este veche, iar faptul ca actiunile lor antisociale nu sunt pedepsite le da senzatia ca acestia se afla deasupra legii. In comuna Sancraieni traiesc 52 de familii de romi, in total 189 de persoane.

Comitete pacifiste, comisii...

Pentru a aplana scandalul autoritatile judetene au propus formarea unui grup de mediere format din reprezentantii ro­milor si ai maghiarilor. Semna­rea "pacii de la Sancraieni" a avut loc in biroul primarului Erno Szekely, in prezenta subpre­fectului Jean Adrian Andrei, reprezentantul Con­siliului Judetean Harghita, Zoltan Zolya, seful Politiei Harghita, comisarul-sef Radu Sandu Moldovan, si seful Politiei Miercurea Ciuc, Titusz Fekete. Discutiile au avut ca rezultat intocmirea unui proces-verbal care va fi semnat, luni seara, de catre reprezentantii romilor si ai maghiarilor si care va avea, in anexa, o conventie intre cele doua comunitati. Documentul va stipula o serie de obligatii pentru comunitatea romilor din localitate. La finalul intalnirii, primarul Szekely a fost atentionat de catre subprefectul Andrei sa colaboreze mai mult cu Politia pentru asigurarea linistii publice si a evita asemenea incidente. Jandarmii trimisi in zona vor ramane in dispozitiv pana la calmarea spiritelor.

Conflictele se inmultesc

In urma cu o luna, in satul Sanmartin, situat la doar cativa km de Sancraieni a mai avut loc un incident interetnic. Atunci, in duminica Rusaliilor catolice, romii au batut cu coada coasei doi tineri maghiari. Victimele au fost atacate dupa ce au cerut romilor sa nu mai lase caii la pascut pe terenul lor. In scurt timp, sute de maghiari s-au adunat in centrul satului si au hotarat sa goneasca romii din comuna. Maghiarii au incendiat trei colibe si au spart geamurile mai multor case. Majoritatea membrilor comunitatii rome au fugit din sat. In ultimele doua decenii, comunitatea maghiara si cea roma au avut mai multe conflicte soldate cu raniti, morti si bunuri distruse. Printre primele incidente se numara cea care a avut loc la data de 11 august 1990, atunci cand un grup de aproximativ 400 de sateni de etnie maghiara din satul Casinul Nou, judetul Harghita, au incendiat casele vecinilor lor de etnie roma, distru­gandu-le in intregime. In urma incidentului, 150 de romi au ramas fara locuinta, fiind alungati din sat.

Precedentul Hadareni

Conflictul interetnic intre populatie majoritara si romi, cu cel mai mare rasunet, a avut loc in septembrie 1993, in satul muresan Hadareni. In incidente au fost implicate sute de persoane, soldandu-se cu uciderea unui localnic - roman, 14 case ale romilor incendiate si cinci distruse. Localnicii, romani si maghiari au reactionat cu violenta ca urmare a unor rateuri ale politiei. In perioada anterioara incendierilor, au fost reclamate zeci de furturi din ograda majoritarilor. Reclamatiile nu au fost rezolvate, iar o incaierare din birt a declansat un adevarat razboi interetnic. Incidentul a ajunsi la CEDO.

Autonomia secuilor in trei limbi

Conducerea Consiliului National Secuiesc (CNS) a lansat, ieri, la Sfantu Gheorghe "Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc", editat in ro­ma­na, maghiara si engleza. Presedintele CNS, Izsak Balasz, a declarat ca statutul descrie modul in care se doreste infaptuirea auto­nomiei Tinutului Secuiesc, inclusiv institutiile care se doresc a fi infiintate in vederea autoguvernarii. Potrivit lui Balasz, citat de Rompres, "statutul de autonomie este in concordanta cu normele dreptului international, urmeaza practicile generale ale autonomiilor europene, nu contravine integritatii Romaniei si nici drepturilor romanilor din secuime, dar garanteaza protectia identitatii nationale maghiare a secuimii".

Marko Bela, presedintele UDMR

Fara conotatie etnica

"Problema romilor, in general, are si conotatii etnice. Dar acum nu trebuie sa vorbim neaparat de un conflict interetnic. Oamenii recurg la astfel de solutii cand nu au incredere in autoritati - in Politie, in Justitie. Daca acestea si-ar face treaba cum trebuie, nu s-ar ajunge la astfel de situatii. Nu trebuie sa incercam sa dam o conotatie etnica, atunci cand Politia si Justitia sunt autoritatile chemate sa rezolve problemele. In legatura cu problematica romilor, se fac teorii foarte frumoase, dar in practica solutiile sunt foarte putine si ineficiente".

Madalin Voicu, deputat

Problema e sociala

"Sunt chestii care tin de disperare pentru ca unii sunt rai, altii mor de foame, unii fura, altii bat. Astea sunt defectele societatii. Nu se poate face nimic la nivel legislativ si cine spune asa, astea sunt vrajeli politicianiste. Ideea principala nu este ca se bat ungurii cu tiganii sau ungurii cu romanii. Este o problema sociala care dateaza de 20 de ani si ele s-au aprofundat, s-au apasat si au inceput sa devina focare(...). Aici este vorba de foamete care domina tara, si mizeria care ne-a acaparat. Astea sunt efectele acestui moment de la Sancraieni".

Laszlo KALLAI, Cornelia G. POPESCU 

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.